1 דקות קריאה
מעמד בישראל בעקבות נישואין או חיים משותפים

יש לכם קשר רומנטי עם אדם שאינו אזרח ישראלי? הילד או הנכד שלכם מתכננים להקים משפחה עם אדם שאינו אזרח ישראלי? חשוב להכיר את ההליכים להסדרת המעמד בישראל וכך תבטיחו הליך חלק ותקין במינימום עלויות נלוות וללא עוגמת נפש.  

ההליך לקבלת מעמד בישראל לבני זוג (ידועים בציבור או נשואים) הינו הליך מדורג שאורך מספר שנים. כל שנה מוארכת האשרה של בן הזוג הזר עד שמתקבל לבסוף מעמד קבוע. 

רשות האוכלוסין פועלת בהתאם לנהלים מסודרים שקובעים את אופן הטיפול בבקשות מסוג אלה ואילו מסמכים נדרשים (נוהל חיים משותפים 5.2.0009, נוהל בני זוג נשואים 5.2.0008). 
הנהלים פומביים ומפרטים אלו תעודות ומסמכים נדרשים ואת שלבי ההליך והם מתעדכנים כל העת, באופן כללי המסמכים הם:

-תעודות אישיות של בן או בת הזוג - לידה, יושר, מצב אישי קודם ועדכני, נישואין/גירושין, שינוי שם, פטירה - בהתאם לכל מקרה ומקרה ולכן מומלץ להתייעץ.  

- מסמכים המעידים על כנות הקשרתמונות, התכתבויות וכד'.

- מסמכים המעידים על מרכז חיים של הישראלי/תעל מנת להוכיח כי חיים בישראל (חשבונות, משכורת וכד').

בהתאם לנסיבות ותוך כדי בירור הבקשה יוארך תחילה רישיון זמני מסוג ב/2 (תייר) לאחר מכן יינתן ב/1 שמאפשר עבודה בישראל. בשלב שלאחר מכן תינתן אשרה מסוג א/5 אשרה שמקנה זכויות בביטוח לאומי וביטוח בריאות. בתום ההליך המדורג (ידועים בציבור או נישואים) ניתן מעמד קבוע בישראל של אזרחות או תושבות קבע.

את הבקשה להזמנה לישראל ופתיחת תיק יש להגיש באופן אישי היא מוגשת באופן מקוון ולאר מכן נקבע תור להצגת מסמכי המקור.

דגשים חשובים:

  • אם מדובר בקשר, שעדיין אינו קשר בשל דיו, רשות האוכלוסין עלולה לסרב לבקשה. רצוי לשקול במקרה כזה, אם לא נכון יותר לבקש הארכת אשרה לצורך העמקת הקשר או לשקול הגעה כתייר/ת, תוך הסיכון הקיים במועד הכניסה לישראל (מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בנסיבות אלה).
  • הגעה לישראל של בני זוג של אזרחים ישראליים העונים להגדרה, מחייבת הזמנה מסודרת מראש, גם אם הם מגיעים ממדינות שלא נדרשת מהן ויזה לישראל.
  • קטינים נלווים, ילדים של בן או בת הזוג מקשר קודם, שימו לב להוראות המדויקות הנדרשות ולגילאים של הקטינים (מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע). 
  • קחו בחשבון שיש להזמין מראש תור לכל הליך מול רשות האוכלוסין והדבר יכול לקחת זמן, תכננו מראש את לוח הזמנים שלכם!
  • הנטל להוכיח את כנות הקשר מוטל תמיד על הזוג ולכן חשוב להצטייד לדוגמא בתמונות ובתכתובות.
  • הגשת בקשה מסודרת למשרד הפנים עם כל המסמכים הנדרשים, מאושרים עם החותמות הנדרשות ומתורגמים נוטריונית כנדרש - תתרום להצלחת ההליך ולקיצורו.
  • תכננו מראש את הכנת המסמכים, קל יותר להשיג מסמכים באופן עצמאי כשנמצאים במדינת המוצא מאשר שנמצאים בישראל ונעזרים בייפוי כוח וכד'.
  • דאגו לקבל חותמות אפוסטיל על כל התעודות הציבוריות או לקבל שרשרת חותמות ואישורי הקונסוליה הישראלית (במידה ומדובר במדינה שאינה חתומה על "אמנת האג" הכל בהתאם לנהלי הרשות).
  • וודאו שהשמות רשומים בתעודות המוגשות באופן זהה לדרכון הזר, ושהוא בתוקף לפחות לשנתיים.
  • בצעו תרגומים נוטריוניים בישראל בלבד.
  • במסגרת ההליך יבוצע שימוע, בשימוע נשאלות שאלות לגבי הזוגיות על מנת להתרשם מכנות הקשר, הקפידו שהשימוע יערך בשפת האם ובמידת הצורך בקשו תרגום. זה לא בושה לרענן את הזיכרון ולחדד נקודות חשובות לפני המועד, אפילו אם אתם בטוחים בעצמכם. רצוי להתייעץ עם איש מקצוע המומחה בתחום.

המאמר אינו ממצה ואינו מחליף ייעוץ משפטי כללי או ספציפי.

ליצירת קשר עם משרדנו לצורך ייעוץ וליווי בהליכים הנדרשים – השאירו פרטים כאן ונחזור.
במקרים דחופים צרו קשר עם המשרד 04-8584840 office@mwt-law.co.il